L'Embassament de Rialb

L’Embassament de Rialb es troba als peus de Tiurana, limitat per les muntanyes de Peramola, Oliana, Bassella, Baronia del Rialb, Ponts i la mateixa Tiurana. Alimentat pel riu Segre, el Rialb que li dona el nom i la Ribera Salada, envoltat per formosos boscos enfilats a muntanyes i turons on es poden veure varies ermites i masies, totes d’elles de molt temps enllà, forma un magnífic paratge natural.

L’Embassament de Rialb és de 99 metres d'alçada i es començà a construir el 1992, a pocs quilòmetres més avall de l’embassament d'Oliana.  Inaugurat l’any 2000, té una capacitat de 403 hm3,  sent el segon embassament més gran de Catalunya i abastint més de 80 nuclis de població a través del Canal Segarra-Garrigues i el Canal d’Urgell.
L’embassament és gestionat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.
La construcció de l’embassament, que té els primers antecedents en un projecte dels anys seixanta, ha tingut una realització dificultosa, ja que durant trenta anys s’anà posposant per motius diversos. En el retard hi ha tingut un gran pes la tenaç oposició al desallotjament i al trasllat d'alguns o la totalitat dels habitants (un total d'unes 300 persones) dels municipis afectats i els seus agregats (Miralpeix per Tiurana i Castellnou de Bassella, la Clua d'Aguilar i Aguilar de Bassella), com també la prevista desaparició sota les aigües de les terres més baixes i més fèrtils. És també en projecte la construcció d'una central hidroelèctrica a més d’una contrapresa al sector d'Oliana, Peramola i Bassella, on hi ha projectat la edificació d’un espai lúdic i esportiu, a la cua de l’Embassament de Rialb, que dotaria la zona d'una làmina d'aigua permanent.
L’Embassament de Rialb esdevé un lloc fantàstic per la seva bellesa, a més, el seu entorn permet gaudir d’esports d’aventura, com el piragüisme, el ràfting, el barranquisme o la pesca. Per tot això i més, la seva visita és immillorable amb família o amics, per relaxar-se o cremar adrenalina.
Per veure l’embassament des de diferents punts i municipis, el bordeja una carretera i camí perimetral que permet, en alguns trams, observar  la grandiositat de la seva construcció i admirar  l’enorme bellesa de la natura en estat pur.